Világbiztonság

Nyílt Társaság

A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!A magyar tudományos madártan megalapítója Petényi Salamon János, Darwin tanainak első hazai terjesztője Margó Tivadar volt. Magyarország madarainak összefoglaló leírását Chernel István (1865–1922) készítette el (Magyarország madarai, különös tekintettel gazdasági jelentőségökre. 1–2., 1899).
Kabasolyom-Falco_subbuteo_from_Kadzidlowo.jpg
KabasólyomKis termetű sólyom. Solymászat oktatása során a gyerekekkel jól együttműködő madár. Csaba nevével szokták rokonítani.

A kabasólyom (Falco subbuteo) a madarak osztályának sólyomalakúak (Falconiformes) rendjéhez, azon belül a sólyomfélék (Falconidae) családjához tartozó faj.

Kárpát-medencei előfordulása: Magyarországon rendszeres fészkelő, áprilistól szeptemberig tartózkodik itt.

Európában és Ázsiában fészkel. Mezőkkel tarkított erdőkben, facsoportokban és ártéri erdőkben él. Telelni délebbre vonul, eljut Afrikába.
Arch0000000000
(0 szavazat)
Nagy_goda.jpg
Magyarország madarai-Nagy godaA nagy goda (Limosa limosa) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiiformes) rendjébe, ezen belül a szalonkafélék (Scolopacidae) családjába tartozó faj.
Európa és Ázsia mérsékelt övi részén költ, ősszel elvonul, eljut Afrikába, Ausztráliába és Észak-Amerikába, az Atlanti-óceán partjára is.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Pettyes_vizicsibe.jpg
Magyarország madarai-Pettyes vízicsibeA pettyes vízicsibe (Porzana porzana) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó faj.
A mérsékelt övi Európában és Ázsia nyugati részén költ, telelni Afrikába és Indiába vonul. Időszakosan vízzel borított rétek, szikes mocsárrétek, zsombékosok lakója.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Csaszarmadar.jpg
Magyarország madarai-CsászármadárA császármadár (Tetrastes bonasia) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj.
Európában honos. Fenyvesekben és kevert erdőkben él, a bogyótermő cserjékben gazdag területeket részesíti előnyben.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Kek_vercse.jpg
Magyarország madarai-Kék vércseA kék vércse (Falco vespertinus) a madarak osztályának sólyomalakúak (Falconiformes) rendjéhez, azon belül a sólyomfélék (Falconidae) családjához tartozó faj.
Kelet-Európában, valamint Ázsia Szibériától délre eső keskeny sávjában honos. A telet Afrika déli részén tölti.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Bekaszo_sas.jpg
Magyarország madarai-Békászó sasA békászó sas (Aquila pomarina) a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európa középső és keleti részén honos, telelni Afrikába vonul. Erdőkben, nedves területek közelében él.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Egereszolyv.jpg
Magyarország madarai-EgerészölyvAz egerészölyv (Buteo buteo) a madarak osztályának vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európa, Ázsia nagy részén költ, egészen a Bering-tengerig előfordul. Telelni délre vonul. A Kárpát-medencében állandó.
neofita10101010101010101010
(1 szavazat)
Karvaly.jpg
Magyarország madarai-KarvalyA karvaly (Accipiter nisus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európában, Ázsiában él. A Kanári-szigetektől és Írországtól keletre Kamcsatkáig és Japánig terjed.
Bokros, tisztásokkal tarkított erdőben, parkokban és ligetekben érzi jól magát.
neofita6666666666
(1 szavazat)
Hamvas_retiheja.jpg
Magyarország madarai-Hamvas rétihéjaA hamvas rétihéja (Circus pygargus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európában és Ázsia nagy részén honos, de Afrikában is él. Rövidtávú vonuló.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Barna_retiheja.JPG
Magyarország madarai-Barna rétihéjaA barna rétihéja (Circus aeruginosus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európában és Közép-Ázsiában elterjedt, de a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában valamint Afrikában is előfordul. Rövidtávú vonuló.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Kigyaszolyv.jpg
Magyarország madarai-KígyászölyvA kígyászölyv (Circaetus gallicus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék családjába tartozó faj.
Európa délnyugati, délkeleti és keleti részén, Nyugat-, Közép és Kis-Ázsiában, a Közel-Kelet nyugati illetve északi részén, az indiai szubkontinensen, Kína és Mongólia kisebb területein valamint egy sávban Afrikában Guineától Etiópiáig él.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Retisas.jpeg
Magyarország madarai-Rétisas A rétisas vagy fehérfarkú rétisas (Haliaeetus albicilla) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európában Észak-Norvégiától egészen a Balkán-félszigetig terjed. Európa középső, északi és keleti részén vannak az állandó populációk. Európa nyugati és déli részén állományok telelnek. Északkelet-Európában és Észak-Ázsiában költési és fiókanevelési időszakban találhatók. Ázsia nagy részén is megtalálható.
Igen sokféle élőhelyen előfordul, de táplálkozása miatt elsősorban a vizes területek (tengerpartok, folyók, tavak vidéke, mocsarak) képezik élőhelyeit. Kedveli a magas fákkal benőtt vidékeket, a tengerparton pedig a magasabb sziklapárkányokat. Magyarországon kis számban fészkel.
1 hozzászólásneofita0000000000
(0 szavazat)
109 fájl 10 oldalon 1
A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!