Világbiztonság

Nyílt Társadalom és Társaság


Kabasolyom-Falco_subbuteo_from_Kadzidlowo.jpg
KabasólyomKis termetű sólyom. Solymászat oktatása során a gyerekekkel jól együttműködő madár. Csaba nevével szokták rokonítani.

A kabasólyom (Falco subbuteo) a madarak osztályának sólyomalakúak (Falconiformes) rendjéhez, azon belül a sólyomfélék (Falconidae) családjához tartozó faj.

Kárpát-medencei előfordulása: Magyarországon rendszeres fészkelő, áprilistól szeptemberig tartózkodik itt.

Európában és Ázsiában fészkel. Mezőkkel tarkított erdőkben, facsoportokban és ártéri erdőkben él. Telelni délebbre vonul, eljut Afrikába.
Arch0000000000
(0 szavazat)
Nagy_goda.jpg
Magyarország madarai-Nagy godaA nagy goda (Limosa limosa) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiiformes) rendjébe, ezen belül a szalonkafélék (Scolopacidae) családjába tartozó faj.
Európa és Ázsia mérsékelt övi részén költ, ősszel elvonul, eljut Afrikába, Ausztráliába és Észak-Amerikába, az Atlanti-óceán partjára is.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Pettyes_vizicsibe.jpg
Magyarország madarai-Pettyes vízicsibeA pettyes vízicsibe (Porzana porzana) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó faj.
A mérsékelt övi Európában és Ázsia nyugati részén költ, telelni Afrikába és Indiába vonul. Időszakosan vízzel borított rétek, szikes mocsárrétek, zsombékosok lakója.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Csaszarmadar.jpg
Magyarország madarai-CsászármadárA császármadár (Tetrastes bonasia) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj.
Európában honos. Fenyvesekben és kevert erdőkben él, a bogyótermő cserjékben gazdag területeket részesíti előnyben.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Kek_vercse.jpg
Magyarország madarai-Kék vércseA kék vércse (Falco vespertinus) a madarak osztályának sólyomalakúak (Falconiformes) rendjéhez, azon belül a sólyomfélék (Falconidae) családjához tartozó faj.
Kelet-Európában, valamint Ázsia Szibériától délre eső keskeny sávjában honos. A telet Afrika déli részén tölti.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Bekaszo_sas.jpg
Magyarország madarai-Békászó sasA békászó sas (Aquila pomarina) a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európa középső és keleti részén honos, telelni Afrikába vonul. Erdőkben, nedves területek közelében él.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Egereszolyv.jpg
Magyarország madarai-EgerészölyvAz egerészölyv (Buteo buteo) a madarak osztályának vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európa, Ázsia nagy részén költ, egészen a Bering-tengerig előfordul. Telelni délre vonul. A Kárpát-medencében állandó.
neofita10101010101010101010
(1 szavazat)
Karvaly.jpg
Magyarország madarai-KarvalyA karvaly (Accipiter nisus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európában, Ázsiában él. A Kanári-szigetektől és Írországtól keletre Kamcsatkáig és Japánig terjed.
Bokros, tisztásokkal tarkított erdőben, parkokban és ligetekben érzi jól magát.
neofita6666666666
(1 szavazat)
Hamvas_retiheja.jpg
Magyarország madarai-Hamvas rétihéjaA hamvas rétihéja (Circus pygargus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európában és Ázsia nagy részén honos, de Afrikában is él. Rövidtávú vonuló.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Barna_retiheja.JPG
Magyarország madarai-Barna rétihéjaA barna rétihéja (Circus aeruginosus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európában és Közép-Ázsiában elterjedt, de a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában valamint Afrikában is előfordul. Rövidtávú vonuló.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Kigyaszolyv.jpg
Magyarország madarai-KígyászölyvA kígyászölyv (Circaetus gallicus) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék családjába tartozó faj.
Európa délnyugati, délkeleti és keleti részén, Nyugat-, Közép és Kis-Ázsiában, a Közel-Kelet nyugati illetve északi részén, az indiai szubkontinensen, Kína és Mongólia kisebb területein valamint egy sávban Afrikában Guineától Etiópiáig él.
neofita0000000000
(0 szavazat)
Retisas.jpeg
Magyarország madarai-Rétisas A rétisas vagy fehérfarkú rétisas (Haliaeetus albicilla) a madarak osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.
Európában Észak-Norvégiától egészen a Balkán-félszigetig terjed. Európa középső, északi és keleti részén vannak az állandó populációk. Európa nyugati és déli részén állományok telelnek. Északkelet-Európában és Észak-Ázsiában költési és fiókanevelési időszakban találhatók. Ázsia nagy részén is megtalálható.
Igen sokféle élőhelyen előfordul, de táplálkozása miatt elsősorban a vizes területek (tengerpartok, folyók, tavak vidéke, mocsarak) képezik élőhelyeit. Kedveli a magas fákkal benőtt vidékeket, a tengerparton pedig a magasabb sziklapárkányokat. Magyarországon kis számban fészkel.
1 hozzászólásneofita0000000000
(0 szavazat)
109 fájl 10 oldalon 1