Világbiztonság

Nyílt Társaság

Szimbólum alapú böngészés
Töltés...
Kattintson egy jelképre a fenti képen!
*teszt verzió
Legutóbb frissített album

domino_rovas_aranyarany.jpg
Szárnyas NapAz aranyarányt legkönnyebben szabályos háromszögekkel lehet szemléltetni. Egyenlő oldalú háromszögünket további 3-al egyenlő részekre osztjuk. A baloldali ábrán a rovás-A és Á-betűkkel szemléltetjük ezt az arányosságot, mely a természet minden szintjén megjelenik, hatással van szépérzékünkre és a termékenységre is.
Jobb oldalon: Csillagkapu és Nimród égbemenetele
Az asszír kőtábla díszítésének vizsgálatakor figyelembe kell vennünk, hogy egy ősibb kultúrából, a sumérből építkezik.
Figyeljük meg a csillagok alatt megjelenő kaput, az átjárót a Világfa szintjei között. A történet a tarsolyainkon is megjelenik. A színek segítenek az értelmezésben. A jobb felső sarokban a tiszabezdédi tarsoly látható. A Világfa (az Élet- és Tudás fájának egysége) mely két tőről ered, a felső részén a hármasság egységébe vezet. A kék szín Nimród jelképét emeli ki, mellette csillagképének és hagyományainak őrzőit láthatjuk. Hunor és Magor őrzi a bejáratot a csillagösvénybe, mely a Tejút galaxis magjába vezet.
Arch2017. Július 22.
hajlek_keszitese~0.jpg
Magyar nyelvünk ősgyökrendszereElőkészítünk egy kb. 2.5 m átmérőjű, kör alakú területet. Leverünk a földbe 8 fadarabot, majd melléjük ékeljük az ágakat. A meghajlított ágakat léggyökerekkel összekötözzük. Hajlít és ékel: ez a hajlék szavunk jelentése. Erre az egyszerű felépítményre kerülnek a leveles ágak, a kis hajlékunk héja, haja. Kész is az új lak-hely: a haj-lék
Hajlék tájszokásilag: hajlak, hajlok.

A tervrajz egy körből áll, a hajlítás és az ékelés képjeleivel, ahogyan a rovás betűk is...

A mássalhangzók kiemelése rovással:

Rovás H:Rovás Ly:Rovás L:Rovás K:Az építés kisfilmen:

1 hozzászólásRCHARD2017. Július 21.
6_masolata.JPG
Vegyes képekMíg Európa küzd az óriási tömegben érkező bevándorló hullámokkal, addig a polgárháborús Szíriához sokkal közelebb, 100 ezer hatalmas sátor áll üresen. A légkondicionált, víz- és tűzálló sátorváros Mina városának völgyében található. Az év nagy részében teljesen kihasználatlan és üresen áll. A táborokban 3 millió lakos ellátására fürdőszoba és konyha létesítményeket építettek, így alkalmas a nagyszámú menekült befogadására. A sátorvárost részlegesen, csak a mekkai zarándoklat idején használják. A város egy 20 km²-es völgyben terül el.
A hír kimarad a fősodrású médiából!

További képek és információ a hozzászólásokban!


2 hozzászólásRCHARD2017. Július 13.

Legutóbb megnézett

Kocsi_alaku_agyagedeny2C_Budakalasz.jpg
Kocsi alakú agyagedény Budakalászról1268 megtekintésA "budakalászi kocsi" kisméretű kerámiaedény, Európa alighanem legrégibb kocsiábrázolása. Magyarország legismertebb régészeti leletei közé tartozik. 1953-ban került elő, a budakalászi kavicsbánya területén feltárt badeni temető egyik sírjából. A négykerekű kocsit ábrázoló edény oldalait bekarcolt geometrikus minta díszíti. Korát a Kr. e. 3. évezred utolsó negyedére teszik. A budakalászi kocsilelet tanúsítja, hogy az őskorban a Kárpát-medence fontos állomás volt a kerék Mezopotámiából való elterjedésében (a kereket a sumérok találták fel). Rendeltetése ismeretlen, de valószínűleg kultikus célokra szolgált. A Történeti Múzeum őrzi.2 hozzászólásRCHARD2017. Július 26. 06:23-kor
The_Eye_Of_Horus.jpg
Szimbológia-körtől az élet virágáig-Hórusz szeme-Udzsat szeme840 megtekintésHórusz szeme:
Más néven, Udzsat-szem mivel Hórusz Sólyomistennek,
az Égi törvény, a Fény és a Szellemi hatalom Istenének,
a fáraók példaképének szemét ábrázolja.
A mítosz szerint Hórusz a káosz Istenével, Széthtel vívott harcban vesztette el az egyik szemét, az Istenek azonban egy újat készíttettek neki.
Az udzsat-szemnek több jelentése is van,
így aszerint, hogy jobbra vagy balra áll, a Napot vagy a Holdat jelképezheti.
Más néven Hórusz-szem.
Ez a szimbólum az egyiptomi emberiségmítoszok összefoglalásaként is értelmezhető.
Ekkor a szem alatti könnycsepp az emberiség születésére utal (a mítosz szerint Ré Napisten könnyeiből születtünk).
A Szem végében látható spirál pedig az emberiség jövőjét, a Szellemhez felemelkedő hosszú, ciklikus utat szimbolizálja.
Az Udzsat a látnoki és okkult képességeknek, a szellemi fejlettségnek a szimbóluma is volt, ezért is tulajdonítanak neki védelmező erőt.

folyt.
4 hozzászólásS.Juliett2017. Július 26. 06:22-kor
Dobogoko.jpg
Zarándokhelyek-Szent helyek-Dobogókő350 megtekintésEgy ezoterikus nézet szerint Dobogókőn és környékén,
a Pilisben található
„a Föld szívcsakrája”, azaz
„bolygónk dobogó szíve”,
ami az ott tartózkodók szervezetét feltölti energiával
Az Ősmagyar Táltos Egyház szerint a szívcsakra a Rám-hegyen, a Ferenczy-sziklánál található;
vezetőjük laoszi és kambodzsai lámákat és buddhista szerzeteseket is elvitt oda.
1 hozzászólásS.Juliett2017. Július 26. 06:19-kor

Friss hozzászólások

high-mass-cycle.jpg
A nagy tömegű csillagok életciklusa (hét fő nap állapot, vas termelésnél felrobban: vas ár Nap)A protocsillag születőben lévő csillag kialakulási fázisa. A csillagok óriási por- és gázfelhőkben születnek meg, ahol gravitációs összehúzódások hatására a felhő belsejében megnő a nyomás és a hőmérséklet. Ha a nyomás és hőmérséklet elegendően megemelkedik, beindul a magfúzió és kialakul az „első mag”. Egy nap tömegű csillag kb. 100 000 év alatt alakul ki.

Nagy tömegű csillagoknál a hélium elhasználása után a fúzió egyre nagyobb atomtömegű elemekkel folytatódik, egészen a vasig. A fúzió azért áll le a vasnál, mert az ennél nagyobb rendszámú elemek keletkezése már nem energianyereséges.

A csillagok születése több millió éves folyamat, és több szakaszból áll.

Ősgyökrendszer kutatás: Vesd össze: Hétfő... vasárnap
1 hozzászólásRCHARD2017. Július 5. 19:51-kor
picture-0063.jpg
Ősi játék a FŐZ szóval, mely főzni tanít! (Kép: Nyers Csaba ősi üstben főz - Nyílzápor 2009)Forgatjuk a mássalhangzó vázban a magánhangzókat, majd a hangképzés szerinti párok is segítenek. Az ősi szavak ősképek is.
Mikor FŐZünk, nem FÁZunk, hiszen meleget is csinálunk. A TŰZzel és a VÍZzel ÍZeket összeFŰZünk, segít a tüzünk és vizünk, így ízeket össze tűzünk, egybe viszünk. A természetben ehhez fát is gyűjteni kellett, hogy főzzünk és ne fázzunk, száradt, lehullott "szárakat", fagallyakat gyűjtöttünk: FÁZtunk. Tán előtte meg is áztunk, akkor aztán dideregve fáztunk. Kell még hozzá fazék (fazik, fazok), mely lehetett vas, réz, vagy épp egy ép cserép. Utóbbit gyakrabban kell cserélni, ha repedt és nem ép, de könnyű elkészíteni, s másik neve: sárfazék.
Fő, hogy az étel mikor fő, jól átázzon, a tűz, a víz, a lég, és a Föld adta étel valami még többet csináljon.
Az égő fa felett a hő és a láng leng. Levegő nélkül nincs tűz, lény-egében a levegő is ég, de száll is az ég felé: a lég ég. Közben fő a lé az edényben.Először az ember fát gyűjt (fázik), majd száraz füvet és fát gyújt.
Folyt. a hozzászólásokban
2 hozzászólásRCHARD2017. Június 26. 23:57-kor
arpad-tamga.jpg
Részlet a Képes krónikábólAz Árpád vezette magyarok visszafoglalják a Kárpát medencét.

A kézben tartott tárgyak kiemelésével.
A csobolyón látható tamga Árpád jele lenne? A kürt mellett Lehel kürtje.

Teljes kép:Ezek a tamgák a kor pecsétjei voltak, melyek az egyes törzsek vagy családok egymástól való megkülönböztetését szolgálták. A jel bár nagyon apró, de erős nagyítás mellett a részletek jól láthatóvá váltak így sikerült megrajzolnom a csobolyón lévő ősi jelet.

(tamga felfedezése: http://csabavezir.blog.hu)
1 hozzászólásRCHARD2017. Június 26. 21:53-kor

Albumok véletlenszerűen

farao04.jpg
Szász Major Enikő2013. Január 5.
Happy_New_Year_2011_-_Hindu_Sanskrit_Hymn_for_Peace.youtube
Hindu - Szanszkrit BUÉK 2011!Happy New Year 2011 - Hindu Sanskrit Hymn for Peace. admin2010. December 31.
1984_-_Gryphon_s_Eerie.jpg
Boris Vallejo festményeibőlBoris Vallejo - Gryphon's Eerie
1984.
dgabi2010. December 11.

Sólyom és Tórusz - Indulás és érkezés: Hórusz


turul-torusz.jpg

A szkíta sólyom geometriája; Az emberi agy felépítése - Hórusz szeme; Turul szófordulatok; Sólyom: a képi gondolkodás alapjának hordozója ; Jeruzsálem neve: Hierosolyma; Ősi egyiptomi leletbe rejtett Élet magja; Hórusz sólyom képében tóruszt formál. Fején a királykobra és Nap, ezáltal a szárnyas Nap szimbolikáját is magában hordozza. Karmaiban az örök élet jelképeit tartja: a Shen-gyűrűt. Ez az Egy-gyűrű két megjelenése mely a női és a férfi minőséget is kiadja. Élet és halál, Alfa és Omega.

4 fájl, utolsó feltöltés ekkor: 2014. Március 7., 13 kapcsolt kép, 17 fájl összesen
Az albumot ennyiszer nézték meg: 2682

Nyomozások kulturális és technológiai témakörökben!


Johann-Ender-borura-deru.jpg

Tiszta energia az egész világon! Lehetséges ez?
Világszintű együttműködéssel:
Igen!
Ősi tudás és a tudomány ma - Mi van a színfalak mögött? - Tudnunk kell az igazságot!
Az emberek világszintű együttműködésével: Szabadság - béke és fenntartható fejlődés!
Készülj a technológiai szingularitásra! - Mi rendezzük és megosztjuk az információt! A képtár egy nagyobb információs rendszer részét képezi. Célja többek között a Földön fellelhető kulturális emlékek (régészeti leletek, védelmi -és jelképrendszerek) elemzése, illetve az eredmények segítségével magasabb szintű tanítási módszerek fejlesztése.

5 fájl, utolsó feltöltés ekkor: 2016. Szeptember 29., 39 kapcsolt kép, 44 fájl összesen
Az albumot ennyiszer nézték meg: 2762

Szent Korona, koronázási ékszerek, palást, és kapcsolódó képek


27.jpg

Szimbólum-kutatás kezdő és szakértői szinten.
Az eredmények összehangolásával egy gyors és pontos szakértői rendszert fejlesztünk. Felhasználóinknak lehetőségük van saját képgyűjtemény létrehozására, melyek kategorikus vagy szimbolikus egyezései alapján megjelenhetnek a főoldalon. A képekhez és albumokhoz további információ és hozzászólások adhatók. Az összefüggéseket több irányból mutatjuk be. Jelképi és szöveges tartalom egyaránt kereshető. Ha tetszik amit találtál csatlakozz Te is a fejlesztéshez, vagy csak szavazz, böngéssz szabadon a kategóriákon, kulcsszavakon és szimbólumokon keresztül!
Világbiztonság Nyílt Társadalom és Társaság Hozzászólások; Szimbólum sorozatok

74 fájl, utolsó feltöltés ekkor: 2016. Július 27.
Az albumot ennyiszer nézték meg: 4784

Életmag - Fénymag - Tudás


An_attempt_to_depict_the_creative_activities_of_Prajapati.jpg

Földünkön a történelem előtti időktől megtalálhatók különböző mag ábrázolások, melyek mondanivalójukban mind egy irányba mutatnak. Alakjuk eltérő lehet: a gömb, a tojás és a toboz megjelenítése a legjellemzőbb. Legtöbbször szent alakok kezében illetve életfák (világfák, égig érő fák) mellett találkozhatunk velük. Az Égből érkező élet magvai a bölcsek kezében!
A holdsarló szerű körív és a MAG egymást kiegészítő szimbólumvilág. Átvezet a nagyságrendek között. A Mag és a csillagok szerkezetét a szakrális geometrián keresztül több dimenzióban mutatjuk be.

43 fájl, utolsó feltöltés ekkor: 2015. Február 12., 18 kapcsolt kép, 61 fájl összesen
Az albumot ennyiszer nézték meg: 4226

Világfa ábrázolások különböző kultúrákból és időkből


kalotaszegi_irottas.jpg

Az Égig érő fa az Élet és Tudás fájának egysége. Ég ígérő fa, mely velünk együtt az Égigérő fává tud lenni. A magyar néphagyományban világfa, tetejetlen fa, életfa néven is ismerik. Összeköttetés az alsó a középső és a felső világok között. A középső világban élő megfigyelő rálátása a mikro és a makrokozmoszra. A lelkes emberek válhatnak Égig érő fává.
Keresés: Életfa és oroszlán; Világfa; Barlangrajzok!

7 fájl, utolsó feltöltés ekkor: 2015. November 2., 281 kapcsolt kép, 288 fájl összesen
Az albumot ennyiszer nézték meg: 5954

Aranyszabály


Nimrod-aranybulla-UJ-ELES-1024.jpg

Amiben a vallások egyetértenek: Aranyszabály. Az Aranybulla kozmológiai összefüggései. A volt kanadai védelmi miniszter javaslata a pradigma-váltásra.
Aranyszabály: a Hegyi beszéd e mondatának: „amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük” a 18. sz. óta használt megjelölése (Mt 7,12; Lk 6,31).

1 fájl, utolsó feltöltés ekkor: 2014. Április 20., 4 kapcsolt kép, 5 fájl összesen
Az albumot ennyiszer nézték meg: 338

Spirál és lépcsőzet


Maya_calendar_28Hunab-Ku29_svg.jpg

Kiemelten összetett jelképrend mely szkíta, keresztény és maja szimbólumokon is előfordul.

0 fájl, 9 kapcsolt kép, 9 fájl összesen
Az albumot ennyiszer nézték meg: 294

Felülnézeti világkép


matyo-parna-kicsi.jpg

A négy égtáj, a négy szent folyó, az Égig érő fa szintjei felülnézetből. Lebegés hanggal - Abrakadabra - Ábrák a dobra; Négyszálú DNS-t találtak emberi sejtekben; Ősi szent világképek találkozása; Yamantaka mandala...

0 fájl, 49 kapcsolt kép, 49 fájl összesen
Az albumot ennyiszer nézték meg: 654

Életmentő találmányok népvándorlás idején


Clipboard02~4.jpg

Különleges anyagból készült vászonbeton sátor; Üzemanyag és elektromosság algából; Indiában végre meg merték építeni az ingyen-energiás generátort! - Magyarországon ugyanez elhallgattatva!; Előrelépések a napelemek fejlesztésében; Oroszok valósítják meg Tesla terveit; Tengervizet alakít üzemanyaggá az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete; A Rossi-féle hidegfúziós reaktor; Nincs láng, nem is füstöl, mégis fűt a hatalmas kazán

2 fájl, utolsó feltöltés ekkor: 2015. Május 26., 7 kapcsolt kép, 9 fájl összesen
Az albumot ennyiszer nézték meg: 404

 

9 album 1 oldalon

Kategória Albumok Fájlok
Ősi fejlett tudomány!Az égi tudás a különböző kultúrákba kódolva!
Az anyag alapszerkezete, szakrális geometria,
Az anyag alakítása, hang, rezgés keltette formák.
Ornamentika, elektromágneses mezők. Atom alatti mérettartomány...
16 232
TermészetvédelemÖnellátó gazdálkodás, környezetvédelem.
Magyarország madarai, nemzeti parkjai.
9 160
Szingularitás - Különösség EgyetemA fejlődés felfoghatatlan gyorsulásának modellezésére és a különösség megfelelő átélése érdekében létrehozott magyar kezdeményezés.
A Technológiai szingularitás témakörrel és elemzésével Földünkön neves tudósok és kutatóhelyek is foglalkoznak. Az újdonság az, hogy a Világbiztonság kezdeményezés összeköti a folyamatokat a földi kulturális értékek vizsgálatával. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a múltban már többször lezajlott eseményről van szó, melynek megértéséhez a földi emlékeket és útmutatásokat vizsgáljuk.
Magyarországi Különösség Egyetem - kezdeményezés - 2008
Szingularitás (különösség) Egyetem USA - 2009
9 102
Szimbólum rendezésBöngészés jelek és alakzatok alapján! Szakrális szimbólumok, jelrendek, sorozatok.
642 1 271
Hit, vallás, szellemiség, hiedelem, mondavilág
22 138
EgészségTermészetes és népi gyógymódok, gyógynövények, tanácsok.
Egészség, gyógynövények; Gyógytea keverékek; Megfázás elleni tippek a kamrából; Egészséggel kapcsolatos kisfilmek Meditáció - Vizualizáció!; Gyógyító kristályok - A természet tökéletes nanotechnológiája; Földanya vadon termő, ehető adományai...
24 276
Felhasználók képgyűjteményei - Ajánlók
Regisztrált felhasználók által feltöltött és/vagy összeállított galériák.
Ezekből a gyűjteményekből kerülhetnek a főoldalra azok melyek megfelelően vannak kulcsszavakkal és leírással ellátva.
Útmutatások: Kezdőknek és haladóknak Regiszráció
532 20 180
LátóagyLátóagy - Hórusz szeme - Agyunk összetett védelmi rendszere.
Szakrális geometria; Hang keltette formák.
A vizuális gondolkodásmóddal kapcsolatos képek, videók és bejegyzések...
11 192
Szakrális geometriaTalán úgy érthető meg a legkönnyebben mint egy világnézet ami a szimbolikus egyezések alapján mutatja be a különböző kultúrák közös gyökereit. Vallásos szimbólum-rendszerek összefüggései, magában foglalva a végtelent, a tér-időt, az intelligenciát és megjelenési formáit. Segítségével kiterjeszthető az emberi gondolkodás, könnyebb megérteni a modern tudományt, és a különböző tudományos elméleteket.
Keresések:
Csillagok; Szabályos testek; 3D; Videó (3D+...); Tudomány
Ingyenes online tanfolyam: A vizuális és verbális gondolkodásmódok illesztése a hagyományok alapján
Kérjük regiszrálj a teljes anyag megtekintéséhez!
Regisztráltak bejelentkezés után Ide kattintsanak
13 84
ÉrdekességekEbben a kategóriában vegyesen szerepelnek olyan képek és információ mely kiemelt fontossággal bír, vagy csak nagyon érdekes...
12 59
Összetett keresések, kiemelt felhasználói képgyűjteményekKörkereszt kifejezés előfordulása; Csillagképek; Életfa, égig érő fa, világfa, oroszlán, griff; Településeink nevezetességei; Kisfilmek, videók; Vegyes kategória...
30 81
Címerek, heraldika, pajzsok, zászlókMagyar vármegyék címerei; Afrikai címerek; Ázsiai címerek; Dél-Amerikai címerek; Európai címerek; Zászlótan - királyi címerek; Közép-Amerikai címerek; Hermelin heraldika
17 614
CsillagászatCsillagtérképek (több ősi és modern csillagtérkép,48 és 88 csillagképpel); Világegyetem; Tejút; Naprendszer; Űrtávcsövek;...
17 370
Eltitkolt technológiaA fősodratú médiából kihagyott, vagy nem megfelelő nyilvánossággal közölt technológiák bemutatása.
1 20
Felhasználóink által feltöltött képek vegyesenEbbe a kategóriába bárki beküldhet képet vagy sorozatot.
A megfelelő kulcsszavakkal ellátott képek jóváhagyás után jelennek meg a galériákban!
A legjobbakból külön galériákat készítünk.
További információk képek feltöltéséhez
1 420
Hírek
12 76
KultúraÁrpád-házi Szent Erzsébet; Magyar népi motívumok; Numizmatika, Szellemiség - Jótanácsok; Térképek; Rovásírás - Agytorna; Mesterségek; Régi színek; Településeink nevezetességei; Régi magyar hónapnevek ...
39 854
RégészetABC-k, szimbólum gyűjtemények; Szkíta régészet: Kelermes, Kherson, Tillia Tepe; Azték, Inka, Maja; Hun Múzeum Höhhot; Nagyszentmiklósi kincs; Sumér leletek - Louvre; Egyiptom: Ankh - Djed - Was; Régészettel kapcsolatos kisfilmek, videók
31 1 313
Törvények, dokumentumok, rendelkezésekSzent István első magyar király a királyok tízparancsolatáról.
Az Aranybulla teljes szövege.
Alapítólevelek, törvények, dokumentumok.
5 44
TechnológiaTechnológia fő kategória
3 38
UFO-k és parajelenségek - Vizsgálatok
8 126
TudományVálogatások a tudomány témaköreiből képi összefüggések bemutatásával.
7 3
28 867 kép van 2 744 albumban és 36 kategóriában, 5 105 hozzászólással, 7 095 857 megtekintéssel

Legutóbb feltöltött

dragonsymbolssarianidi1002.jpg
Szárnyas napokat összetartó madárfejű ábrázolásA madárfejű emberalak kezében két kígyót tart.

A hét szárnyas Nap a hét törzset is jelképezheti.

Származási hely: Baktria.

Baktria az ókori Belső-Ázsia történelmi régiója volt a mai Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán határvidékén, legnagyobbrészt a mai Észak-Afganisztánban. Nevét az iráni nyelvek közé tartozó baktriai nyelvet beszélő népéről kapta.

HAsonló madárfejű ábrázolások a kulcsszavakra kattintva érhetők el.
RCHARD2017. Július 22.
tejut_viz_ikoza2.jpg
VISZ A VÍZ SZÍV VISSZA - VISSZAVISZ A SZÍV - VISZ AZ ÍVA víz a négy őselem egyike. A nyelvi gyökrendszer működését jól szemlélteti, hiszen a gyökszavak sokszor visszafelé is értelemmel bírnak. Ha el tudjuk képzelni az Univerzum szintjeit, akkor a hagyomány szerinti Világfa szent fokait láthatjuk. Az örvény alakzat jelen van a csillagok kialakulásánál és a galaxis szintjén is. Az ősi hitvilágokban az űr az égi vizekhez kötődik, míg a víz, mint folyadék, a földi vizeket jelenti. A teremtés-történetekben a világ kialakulása az égi és földi vizek elválasztásával kezdődik. A játékban szereplő 160 db. képes összeállítás és az információs lapok segítenek megérteni ezt a rendszert, mely nyelvünk legősibb szintjeibe visz. Fejleszti a logikát és a memóriát is, hiszen ha látjuk a szavakban jelenlévő ősi képek összefüggéseit, akkor mindkét agyféltekénket egyszerre használjuk.
Bővebben: Táltoskirály társasjáték: http://taltoskiraly.hu/bemutato/visz-a-viz-sziv-vissza
RCHARD2017. Július 21.
alagut-fellegut.jpg
Az "al-lagút" és a "felleg-út"Kapcsolódó kifejezések a Czuczor-Fogarasi szótárban:

(al-ag) fn. tt. alag-ot. Általán, földalatti üreg, pincze, bolt, menet, utvonal. Különösen bányászi ért. vízirányos földalatti menet, nyílás, melyen részint a vizet elvezetik, részint fris léget bocsátanak be, részint a bányahegy belsejét kutatják. A német Stollen után átalakítva: istály. Helyes alkotásu új szó.

(alag-sor) ösz. fn. Több ágra szakadó alagszerkezet, p. pinczei alagsor.

(aszt-al-ag) fn. tt. asztalag-ot. Mértani ért. asztalhoz hasonló hosszukás négyszögü lap, melynek általellenes oldalai nem párhuzamosak. (Trapezium).

(áz-al-ag) fn. tt. ázalag-ot. A vízben, szeszes italokban, s más folyékony testekben létező parányi állatkák. (Infusoria). Máskép: ázbarcsa.
RCHARD2017. Július 15.